Bohemian Rhapsody


Hoe ‘ont-wikkel’ je je eigen stijl?
Leuke kleren en leuke kleuren, modebladen vol inspirerende plaatjes. Misschien samen een dagje shoppen om de nieuwste trends te scoren of
een kleuradvies van een deskundige om te horen wat jouw mooiste
kleuren zijn. Er zijn overweldigend veel mogelijkheden om je eigen stijl te ontwikkelen. Sommigen onder ons vinden bijna alles wel inspirerend. De commercie gaat daarbij heel indringend en verleidelijk te werk.

Maar wat als die kleren en kleuren uiteindelijk toch niet bij je lijken te passen. Als je geen goed gevoel krijgt als je ze een keer ‘live’ aan hebt gehad. Als het resultaat wéér niet is waar je op had gehoopt.  Weer een miskoop en mogelijk ook weer een deukje erbij in je ego: ‘ Kan ik nou niet de kleding vinden die bij me past! Waarom ziet zij er altijd zo leuk uit en kan ik het niet vinden?’

En dan de bemoeizucht van je omgeving. Alsof je al niet genoeg hebt aan je eigen kritiek. Veelzeggende blikken of misschien wel juist goed bedoelde opmerkingen: ’Je moet gewoon jezelf zijn en kleding aantrekken die je leuk vindt. Je moet je vooral niks aantrekken van wat anderen van je vinden. Op een bepaalde leeftijd moet je genoegen nemen met hoe je er uit ziet.’ Je kent er vast zelf ook nog wel een paar.

Freddie Mercury
Ik ben met Wim, mijn man eergisteren naar de film geweest. Bohemian Rhapsody, een absolute aanrader. De acteur die Freddie Mercury vertolk was subliem. Hij raakte me diep en zo ook de man die Freddie Mercury geweest moet zijn.

Op weg naar huis vroeg ik Wim of hij dat soort ‘uitdossingen’ ook zou willen of kunnen dragen. Hij keek me wat meewarig aan, of ik gek geworden was. ‘Maar’, vroeg ik, ‘zag hij er dan belachelijk uit, had hij zich dan volgens jou dan wat ingetogener moeten kleden, zoals de gitaristen, wat ‘gewoner?’ ‘Néé’, zei Wim, ‘dat zou niet bij hem passen, dan zou hij niet zo boeiend geweest zijn. Hij is anders, hij kan dat uitdragen!’

Je eigen stijl ont-wikkelen
En dat is precies wat ik bedoel. Om je eigen stijl te ontwikkelen (letterlijk de wikkel eraf halen en laten zien wat er-in zit!) moet je heel dicht bij jezelf durven komen en blijven. Als je dat kunt, dan voel je automatisch aan wat bij je past, wat je nodig hebt om te zijn wie je bent. Je gaat dan ook doen waar je voor geboren bent en wat anderen van je vinden… dat zal je een zorg zijn!

De acteur Freddie Mercury raakte me diep. We waren naar de film gegaan om te vieren dat de teksten voor mijn boek eindelijk klaar en de deur uit waren. Nu zag ik op het grote scherm misschien wel het ultieme voorbeeld van wat mij gedreven heeft tot het schrijven van mijn boek: ‘Als je oprecht trouw bent aan je eigen stijl, dan kies je het uiterlijk dat jouw ziel tot uitdrukking brengt, het uiterlijk dat jou de vrijheid geeft jouw talenten tot bloei laat komen.’

Dat zal er bij iedereen weer anders uit zien. Freddie Mercury was een unieke performer, een uniek talent, dus bij hem was die enorme expressiedrang nodig om dat talent tot uitdrukking te brengen. Bij iedereen is dat weer anders.

Wat is jouw stijl? Hoe laat jij zien wie je bent?

Boek                                                                                                                            De tekst voor mijn boek is klaar en wordt nu geredigeerd. Heel spannend. Ook dat is een hele ‘ont-wikkeling’ geweest. ‘De kracht van je eigen stijl’ staat in de ondertitel. In de 11 portretten die ik heb weergegeven zie je steeds hoe de persoonlijke kledingstijl, de leefstijl, het doen en het laten van deze personen met elkaar verweven zijn. Een afspiegeling van hoe ze op enig moment in het leven staan.

Tussendoor beschrijf ik vanuit mijn werkervaring de verschillende aspecten van uiterlijk en kledingstijl, aangevuld met voorbeelden en oefeningen, die je kunt doen om wellicht een beter zicht te krijgen op de vraag waarom je er uit ziet zoals je er nu uit ziet. Maar misschien nog wel belangrijker, hoe en waarom je dat graag anders zou willen.

Als je uiterlijk in de weg staat van je innerlijke expressie, maak dan eens een afspraak voor een vrijblijvend gesprek. Je eigen stijl geeft rust en zelfvertrouwen en opent de weg naar persoonlijke ont-wikkeling.
 

Voor contact en informatie https://studioultramarijn.nl/contact