De kracht van je eigen stijl is mooi

Mooi zijn en je mooi voelen, een wereld van verschil
Ze stapte de studio binnen en ik dacht: ‘Wat een mooie vrouw!’ Smaakvol gekleed, goed verzorgd. Maar wat ook opviel, was haar té zachte handdruk en in ons gesprek viel haar onzekerheid op.

Ze was volgens eigen zeggen nu ‘te dik’ en nóg een aantal verontschuldigingen over haar uiterlijk volgden. Toen ik haar meenam naar de spiegel om haar te laten benoemen wat ze wél mooi vond aan zichzelf, toen kwamen de tranen. Ze vond het moeilijk zichzelf ‘mooi’ te vinden. Ze vertelde letterlijk: ‘Ik mocht er als kind niet zijn, ik was niet de moeite waard!’

Zo’n verhaal hakt er bij mij altijd in en als ik dat al voel, dan kun je je voorstellen hoe diep dat gevoel bij haar zat.
Dit voorbeeld staat niet op zichzelf. Je kleding smaakvol bij elkaar kunnen zoeken is één ding, maar daar door gebrek aan eigenwaarde niet van kunnen genieten, dat bedenk je niet en toch komt het vaker voor dan je denkt. Misschien heb je er in mindere mate zelf ook wel wat last van.

Gemiddeld genomen zit er van binnen altijd wel iets in de weg op het moment dat je je eigen ‘mooi’ niet ‘mooi’ kunt vinden. Je hoeft je er niet eens zo van bewust te zijn, maar elke keer als je je onzeker voelt als het om je kleren of je uiterlijk gaat, dan mag je er van uit gaan, dat er van binnen iets in de weg zit. Mogelijk laat je je ongemerkt door de mening van anderen beïnvloeden. Soms is daar niet eens veel voor nodig, het kan al met heel onschuldig lijkende opmerkingen: ‘jeetje, wat ben jij klein’, ‘weet je dat die broek je dik maakt?’, ‘jij kunt dit wel aan, jij hebt toch bijna geen boezem…’ En voor je het weet gaat het gevoel dat je bij zo’n opmerking krijgt een eigen leven leiden als je voor de spiegel staat.

Je uiterlijk is niet kwetsbaar als je innerlijk sterk genoeg is
Kleding is natuurlijk een belangrijk stukje gereedschap in mijn werk, maar toch durf ik te stellen, dat ‘mooie’ kleren niet belangrijk zijn. ‘Mooi’ zit niet in perfecte lichaamsvormen en ook niet in ‘mooie’ kleren, wel in de juiste kleren. ‘Mooi’ ontstaat vanzelf als je in je element bent, als je gewaardeerd wordt om wie je bent, als je kwaliteiten tot hun recht komen.
Als je je eigen stijl herkent, dan voel je als vanzelf makkelijker aan welke kleren je graag draagt, welke kleren bij je passen, welke kleren jou versterken in wie je bent en hoe je in het leven staat.

Hoe fijn is het, als je je eigen stijl in de winkel moeiteloos herkent.
Je eigen stijl is heel persoonlijk. Je hoeft aan niemand ’s gevoel van ‘mooi’ te voldoen dan alleen aan dat van jezelf. Wat anderen dan aan jou mogelijk als ‘MOOI’ zullen ervaren, dat is, dat het klopt wat ze zien, dat je ‘echt’ bent, ontspannen jezelf. In de kleding die jij zelf gekozen hebt.

Kleding kan dat ‘MOOI’ van jou extra onderstrepen, versterken, maar soms heeft dat geen enkel nut. Soms is het gevoel voor eigenwaarde van iemand zo sterk, dat er geen kledingstuk te bedenken is dat nog iets toe kan voegen:

Ik zag hem op een u-tube filmpje, hij bevond zich op de duikplank van een zwembad. Bevond, ja ik kan het niet anders omschrijven, want staan kon ik het niet noemen. Hij had namelijk alleen maar een romp en een hoofd, armen en benen waren er niet, of alleen maar een soort stompjes. Hij droeg een doorsnee T-shirt.

Hij sprak vanaf die plank een menigte jongelui toe die, zo liet de camera van dichtbij zien, tot tranen toe geraakt waren door wat deze jongeman hen te vertellen had. Zijn inspirerende uitstraling behoefde geen enkele bekrachtiging van wat voor kledingstuk dan ook. Hij was wie hij was EN DAT WAS MOOI!!!!

‘’MOOI’ is de kracht van je eigen stijl’
Het boek wordt op 1 september a.s. gelanceerd. Met het boek heb ik het geidealiseerde beeld dat we hebben gevormd over ‘mooi’ zijn willen doorbreken. Ik relativeer de schoonheidsidealen die ons worden opgedrongen en tegelijkertijd maak ik ruimte voor de kracht van je eigen stijl van binnen uit. Ik geef je inzichten in het herkennen van je echte eigen stijl, je kwaliteiten en persoonlijkheidskenmerken en de kleding die al dat ‘MOOI’ van jou naar buiten kan brengen.

‘MOOI’ is het als je de kracht van je eigen stijl herkent, de bron van je bestaan.