Een echte Anke Jas!

Met 50 vrouwen naar de tentoonstelling ‘Femmes Fatales’, in het Haags Gemeentemuseum, over mode gemaakt door vrouwelijke couturiers. Allemaal cursisten van modevakschool Apart Stappen van Anke van der Stappen. We vierden die dag het 25 jarig jubileum van de school.

Anke stapte als laatste de bus in. Er ging een bewonderend gezoem door de bus. Anke had de nieuwe jas aan, die we al een tijdje op de paspop hadden zien groeien. ‘Een echte Anke jas’ hoorde ik iemand zeggen en bij die uitspraak sloot ik me volledig aan.

Het was inderdaad een echte Anke jas. Natuurlijk een eigen ontwerp, anders dan elke andere jas, elegant van lijn, met oog voor bijzondere details en een kleur die je niet zomaar voor een jas zou kiezen, fris warm groen. Kortom, uniek in zijn soort, net als Anke zelf.

Wat typeert jouw unieke eigen stijl?

Welke stijl herkennen mensen als ze jou op straat zien lopen? Misschien heb je er nog nooit bij stil gestaan, maar het is best een interessante vraag, zeker als je onzeker bent over je uiterlijk of de kleding die bij je past.
Om je eigen stijl te herkennen is het handig te weten wat nou zo typerend is aan jou, of laat je die vraag liever door anderen beantwoorden, een vriendin, je man, de winkelverkoopster… Bij deze wil ik je inspireren om dat antwoord bij jezelf te zoeken. Als je weet wat jou typeert, dan hoef je niet meer aan een ander te vragen of iets bij je past, dan wéét je dat zelf, dat voel je!

Een stukje van jezelf

Je hebt vast wel een lievelingskledingstuk, hopelijk meer dan één. Zo’n kledingstuk dat jou laat stralen, omdat het een stukje is van wie je bent. Zelfs als het niet meer past of als het om een andere reden niet meer draagbaar is, dan nog gooi je het niet weg. Ik heb er zelf een aantal, als ze niet meer draagbaar zijn, dan bewaar ik ze in een koffer om er af en toe weer van te genieten. Ik vind mijzelf, mijn karaktereigenschappen er in terug. Weg doen, soms pas als het tot op de draad toe versleten is, voelt bijna alsof je een stukje van jezelf weg doet. Dat is heel wat anders dan de snelle wegwerptrends die je in een opwelling ‘scoort!’ Eén keer gedragen of zelfs nooit, omdat het toch niet is wat je ervan verwachtte. Oftewel, toch geen stukje van jezelf. Zonde van je energie, je geld, de grondstoffen, de veel te goedkope arbeid……

Als je nou meerdere kledingstukken hebt, die allemaal echt bij jou passen ( en die kunnen er verrassend genoeg heel verschillend uit zien… ☺), leg die dan eens bij elkaar en kijk dan eens welke kenmerken van jezelf je er in ontdekt. Langzaam aan begrijp je dan hoe jouw stijl er uit ziet. Het begint bij het herkennen van jezelf..

In mijn boek vertel ik je hier meer over.

Het is bijna zover, tot eind mei nog de tijd om de tekst bij te schaven, daarna gaat de vormgever aan de slag. De werktitel is veranderd. In het proces werd steeds duidelijker, dat die titel niet klopte. De nieuwe titel klopt wel, is verbonden met de inhoud: ‘‘MOOI’, is de kracht van je eigen stijl’.
Ik hoop dat je me blijft volgen en dat ik je mag inspireren tot het vinden van je eigen stijl. Door het lezen van mijn boek, of misschien door een steuntje in de rug met wat persoonlijke begeleiding. Eén ding is zeker, ook jij hebt een eigen stijl en in die voor jou zo typerende stijl kom je zeker tot bloei.

De jas van Anke is in alle opzichten een echte Anke jas, omdat hij alles is wat Anke is, stralend en eigenzinnig op een bescheiden manier, creatief, expressief, zorgzaam zacht, verfijnd, en kleurrijk.

Wat typeert jou?

Als je dit blog waardevol vindt voor jouw persoonlijke ontwikkeling, help me dan mee om dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen of op social media.
Ook is het altijd fijn als je een reactie achterlaat.