Goed of Fout

Kleding + Uiterlijk = Identiteit, dat klinkt simpel en dat is het ook.

Wie jij bent, hoe je je voelt, jouw identiteit, dat valt aan je uiterlijk af te lezen. Ben je een punker, een kakker, een gothic, draag je altijd blauw of ga je heel uitbundig gekleed, ben je lekker makkelijk of moeten alle knoopjes altijd dicht en de bloes in de broek, wil je misschien zakelijk over komen, maar verraad je met je keuze in zachte kleuren en materialen ongemerkt je zachte karakter, was er misschien een moment in je leven, dat er opeens een einde kwam aan het dragen van de kleur oranje, werd zwart je favoriet of wierp je opeens je stropdas af….

Je staat er niet echt bij stil en dat hoeft ook niet, maar je uiterlijk is onvermijdelijk een bron van informatie, voor anderen om bewust of onbewust in te schatten met wie ze te maken hebben en voor jezelf om je te realiseren wat je non-verbaal allemaal vertelt.

Wat is het verhaal achter jouw liefde voor sportschoenen en dan wel in het bijzonder alleen maar ‘witte’, waarom voor jou geen andere ketting dan het gouden hartje dat je altijd draagt, terwijl iemand anders juist enorm de behoefte heeft aan felgekleurde kralen, heel veel armbanden en ringen. Vraag je je wel eens af wat het is dat je in een ander bewondert, is dat alleen hoe zij eruit zien of raakt die persoon een stil verlangen in jezelf…..

Hoezo identiteit! “Ik trek aan wat lekker zit en dat hoeft niet perse zo opvallend te zijn”…. en precies dat vertelt je uiterlijk dan dus zonder woorden.

De crux zit hem in het oordeel, de vraag die klanten mij zo vaak stellen: “Wat denk jij, kan dit, is dit goed?” Er is geen goed of fout, je bent goed zoals je bent en als je blij wordt van je spiegelbeeld, dan zie je er goed uit! Wat anderen daar van vinden, dat zegt veel over die anderen en weinig over jou.

Tenzij je natuurlijk niet blij bent met je spiegelbeeld, of als je zelfs de spiegel mijdt.      De spiegel weerspiegelt wie je bent, in houding, kleding, mimiek en voor die spiegel vind dan ook vaak “ de aanpassing ” plaats, dit moet weer uit en dat moet erbij, maar hopelijk is er ook de glimlach als er herkenning is tussen jou en de persoon die je in de spiegel ziet.

Er is dus geen goed of fout in hoe je eruit ziet, je uiterlijk laat zien wie je op enig moment bent en hoe je je voelt en hoe je je verhoudt tot je omgeving. Dat kan nooit fout zijn, maar het heeft wel een effect, op jezelf en zeker ook op anderen en het is vaak dat effect waar we ondoordacht een waardeoordeel aan hangen.

Probeer het maar eens, als je in de spiegel kijkt, geef niet meteen een oordeel, maar beschrijf eens wat je ziet. En als je van je spiegelbeeld niet blij kunt worden, ook niet na aanpassingen, dan kijk ik graag eens met je mee. Daar wordt je gegarandeerd blij van.

Je bent mooi zoals je bent, er is geen goed of fout, maar wel herkenning, gevolgd door erkenning en zelfwaardering! Gun jezelf die stap voorwaarts zodra je voelt dat je er aan toe bent.

Wil je hier eerst eens vrijblijvend over praten, neem dan gerust contact met me op.

contact