het imagotraject van PRI Coach Christel Reus

Christel is PRI coach en doet bij Studio Ultramarijn mee aan een proeftraject ‘Identiteit en Kleding’. In haar referentie onderaan dit blog beschrijft zij kort haar ervaring.

Christel heeft een verfijnde ‘eigen’ stijl, ogenschijnlijk heeft zij daar vanuit mijn vakgebied geen advies bij nodig. Christel staat aan het begin van een nieuwe wending in haar carrière en wil graag goed van start gaan. Na een inleidend gesprek wordt duidelijk, dat Christel toch een vraag heeft over haar kledingkeuze. Inderdaad weet zij zich heel smaakvol en uniek te kleden, ze heeft gevoel voor kwaliteit, weet kleuren en materialen prachtig te combineren, maar ‘het mag wat meer ontspannen!’ Christel voelt een rem op de uitbundigheid in haar functioneren. Ze heeft zeker humor, is vriendelijk, kan aanstekelijk lachen, maar het gevoel voor perfectie, de beheersing mag wat losser.

Imago Studio Ultramarijn specialiseert zich in het uiterlijk als communicatiemiddel. Kleding speelt daarbij een rol als instrument om identiteit mee weer te geven en te sturen. De spiegel waar Christel in keek maakte duidelijk dat de perfectie, hoe smaakvol ogend ook een beheersend en ietwat afstandelijk effect opriep, niet in de laatste plaats bij haarzelf.

Nadat duidelijk was waar Christel naar verlangde, wat haar in de weg stond van innerlijke groei, zijn we gaan kijken hoe we dit zouden kunnen bereiken door te spelen met kledingaspecten en kleuren.

We stelden een plan op, wat in hield dat ze kledingaspecten ging toevoegen, die haar het gevoel geven dat ze mag ontspannen en dat haar uiterlijk wat losser mag zijn zonder dat ze dit als onprettig ervaart. Bij de ene mens zoeken we dat in kleur, maar bij een ander werkt het juist om de kwaliteit van materialen of pasvorm te veranderen, dessins toe te voegen of juist weg te laten, of te spelen met contrasten. Iedere mens is namelijk anders en het is nou juist zo mooi als dat zichtbaar wordt!

Voor Christel waren het lossere elementen in het model van de kleding, een iets nonchalantere uitstraling en het toevoegen van een paar specifieke kleuren, met name in de meer passievolle kleuren rood. Voor Christel sprak de kleur Magenta sterk aan ( ook wel bekend als fuchia, die een boodschap van openheid, vrijheid en luchtigheid in zich draagt), een kleur die grappig genoeg de laatste tijd al veel aantrekkingskracht op haar had, maar nog niet in haar kleding. Door daarmee te gaan spelen op allerlei manieren ging de kleur veel meer voor haar leven en mede daardoor kon zij die eigenschappen in haarzelf ook meer gaan voelen.

We kiezen voor kleine stappen over een langere periode met steeds leuke opdrachten om aan te werken, dat maakt dat het voor Christel een proces is, waarin zij zich comfortabel blijft voelen en langzaam aan de verandering kan introduceren. Alleen dan kan zij zich het gevoel van binnen eigen maken en wordt het zichtbaar.

We zien elkaar 3 keer, 1 keer in de studio, twee keer bij Christel thuis, waar de kledingkast nu ook meer laat zien dat Christel haar enthousiaste kant gebruikt en laat zien. Haar gevoel voor stijl is gebleven. Haar uitstraling laat zien dat ze een vrouw is die staat voor kwaliteit en kracht, dat ze vriendelijk is en ook praktisch. Wat ze in dit geheel steeds meer voelt en laat zien is een speelse luchtigheid, een stukje van zichzelf dat er wel was, maar wat onderdrukt werd.

“Kleding, een machtig instrument om innerlijk en uiterlijk mee vorm te geven”

 

Referentie Christel:

 

Ietwat onwennig maakte ik kennis met Anneke. Je gaat toch naar iemand toe die heel veel kennis heeft van wat je uiterlijk allemaal over je innerlijk zegt. In ieder geval was dat het idee dat ik had. Na enkele minuten was mijn onwennigheid verdwenen en voelde ik mij zeer op mijn gemak. Een goede basis om mijn vraag in alle openheid te stellen. Deze was dat ik meer van mijn innerlijke spontaniteit tot uitdrukking wilde brengen in mijn uiterlijk, `het mag wel ietwat losser`.

Verrassend vond ik het dat ik eerst een aantal vragenlijsten in mocht vullen. Na het invullen en bespreken hiervan gingen we aan het werk. Het was mooi om zelf te zien hoe de combinatie van mijn uiterlijk en de verschillende stoffen en kleuren zoveel invloed op elkaar hebben.

 

De tijd tussen de afspraken en het werken met de opdrachten in die tussen tijd, maakte dat ik langzaam anders, bewuster naar kleding en kleur ben gaan kijken. Het fijne vind ik dat ik er nu mee kan spelen. Dit alleen al heeft gemaakt dat ik `losser` met mijn kleding en dus ook met mijn uitstraling naar buiten toe om ga.

Ik heb het zeer de moeite waard gevonden om bij Anneke dit traject te volgen. De rustige integere aanpak van Anneke, met daarin respect voor de eigenheid van mijn persoon, heb ik als heel prettig en waardevol ervaren. Op deze manier heb ik kunnen groeien in mijn eigen tempo. Ik kan nu bewuster kiezen hoe en wat ik in een bepaalde gelegenheid van mezelf wil laten zien.

 

bezoek de site van Christel