Is ons uiterlijk wel zo belangrijk…

Geloof het of niet, sinds ik in dit vak zit, word ik bijna dagelijks met deze vraag geconfronteerd. Vaak is het mijn omgeving, die bang is, dat ik zal gaan vertellen, hoe ze zich moeten kleden, daarnaast is ook onze noordelijke cultuur er één van doe maar gewoon, dan…. , maar meest nog omdat het mijn vak is geworden ben ik zelf misschien wel het meest aan het stoeien met de bewering: “of ons uiterlijk wel zo belangrijk is!”

Door veel te observeren, te lezen en een aantal opleidingen te volgen die uiterlijk en gedrag in beeld brengen weet ik zeker dat “ons uiterlijk” een cruciale rol speelt in ons leven, in onze communicatie met anderen. Maar wat óók waar is, bij “uiterlijk vertoon” mag je je bedenkingen hebben. We halen die twee begrippen gemakkelijk door elkaar, dat is alles.

Hoe mooi is jouw mooi, is het net zo mooi als het mijne, iedereen heeft daar een eigen beeld bij, zoveel mensen zoveel meningen over “mooi”! Helaas zijn we vaak gevoelig voor de mening van de ander. Sterker nog, vaak bedenken we zelf al op voorhand wat de ander van ons uiterlijk zal vinden, we denken, dat de ander wel zal denken…. enz. Oftewel, we trekken ons zeker iets aan van hoe een ander ons ziet.
Ons uiterlijk speelt dus een rol.
Misschien ken je het pijnlijke gevoel van die vlek op je jasje; De schoenen die je ter plekke wilt uittrekken, omdat ze er opeens wel een beetje te afgetrapt uitzien; Je wilt je zo nonchalant mogelijk gedragen, opdat men niet in de gaten heeft, dat je een beetje overdreven netjes gekleed bent; Je voelt je goed, totdat je hoort dat ZIJ ook op dit feestje is …. Wat je in alle gevallen eigenlijk voelt, is dat je iets laat zien wat mogelijk een verkeerde indruk achter laat bij anderen.

Zelfs iemand die zegt, dat hij of zij op uiterlijkheden niet uit het veld te slaan is, is gevoelig voor uiterlijk. Vraag hem of haar in het openbaar iets heel controversieels aan te trekken en je zult merken, dat ze dat niet leuk vinden. Ik denk bijv. dat het ondenkbaar is, dat Maarten van Rossum ooit op eigen initiatief op tv zal komen in een zachtroze trui ………

Onze buitenkant staat in relatie tot onze binnenkant en deste beter je jezelf kent, deste makkelijker je je kleding kunt kiezen en deste beter een ander zal aanvoelen, dat wat je laat zien ook is wie je bent. En dan kan het zomaar zijn, dat een vale spijkerbroek geen belemmering hoeft te zijn.

Dus ja, ons uiterlijk speelt een rol in onze non-verbale communicatie.