Kleren maken de sollicitatie

Wie wel eens heeft gesolliciteerd kent de zenuwen die daar vaak bij horen.

arjan31Ik weet nog goed dat ik ging solliciteren voor de functie van stewardess bij Martinair Holland, ik was 19 jaar oud. Ik trok iets aan, waarvan ik dacht dat het wel bij “die wereld” hoorde, achteraf veel te stijfjes voor mijn persoontje, het liet totaal mijn creatieve aard niet zien en ik werd dan ook niet zonder slag of stoot aangenomen, ik kwam eerst op een wachtlijst terecht, men had wel door, dat ik niet was zoals ik eruit zag.

Toen ik op mijn 30ste koos om te stoppen met de luchtvaart, rolde ik per ongeluk ( toeval bestaat niet) in het creatieve textiele onderwijs aan volwassenen. En hoe grappig, ik hoefde niet echt te solliciteren, men had al gezien, dat ik creatief was en zonder papieren mocht ik aan de slag. Ik straalde toen al uit, dat ik graag kwaliteiten uit mensen naar boven haal, in dit geval hun creatieve kwaliteiten.

Solliciteren heeft dus alles en niets met kleding te maken.

“Niets”, d.w.z. als de baan waar je voor gaat op je lijf geschreven is en jij bij de sollicitatie vol zelfvertrouwen laat zien wie je bent, dan is de kans groot, dat men je neemt zoals je bent, omdat jouw uitstraling laat zien, dat wat men ziet ook is wat men krijgt.

“Alles” , d.w.z. als jij niet helemaal zeker bent, dat de baan ( geschikt )voor jou is, of de concurrentie is groot. Dan mikt het nauw “wat men ‘van’ en ‘in’ je ziet” en dan kan de juiste kleding een wereld van verschil maken.

Maar wat is de juiste kleding!

Dat is de kleding die optimaal laat zien wie jij bent en wat jij aan kwaliteiten in huis hebt, kleding waar jij ontspannen in kunt zijn, kleding die jouw zelfvertrouwen voedt. Dat zelfde geldt ook voor je CV en ook voor je profielfoto.

Omdat het best lastig is om dit zelf te beoordelen geef ik samen met Loopbaancoach Jan Olijve nu voor de 2de keer een workshop “ solliciteren”. De eerste keer was een succesvolle try out, de tweede keer belooft dit zeker ook te zijn.

Wil je hier meer over weten, of ken je mensen, die je het gunt om zo sterk mogelijk in de eigen schoenen te staan, kijk dan op de website  www.cvbeoordelen.nl  je vind daar alle informatie die je nodig hebt om geïnspireerd te worden om mee te doen. Voor nu of voor straks, als de economie weer aan gaat trekken, het is verstandig om optimaal op een sollicitatie voorbereid te zijn.

Twijfel dus niet langer en meldt je aan!

Reacties van de vorige workshop:

Ingrid Glorie

Zorgconsulent. Ik draag eraan bij dat iemand zolang mogelijk zijn zelfstandigheid kan behouden.

“Ik heb Anneke leren kennen tijdens de workshop Krachtig solliciteren door een zelfverzekerde uitstraling. Haar geheel eigen manier van werken sprak mij zo aan dat ik een vervolgafspraak maakte.
Ze laat je ervaren hoe het voelt als innerlijk en uiterlijk goed op elkaar afgestemd zijn. Als het klopt ga je vanzelf stralen,super om dat mee te maken. Je kunt maar 1 keer een eerste…meer”

Elly Geelkerken

Sociaal Cultureel Ondernemer

“Anneke geeft je de tools in handen die je in staat stellen je persoonlijke uitstraling af te stemmen met je presentatie. Bijzonder knap en duurzaam. Niets is meer hetzelfde daarna als je kijkt naar je zelf.”