Uiterlijke Perfectie

Perfectie en eeuwige jeugd                                                                                                                              Het wordt ons niet makkelijk gemaakt. De media laten volop prachtige en geslaagde mensen zien. Perfectie en een eeuwige jeugd zijn zelfs maakbaar in deze tijd. Je kunt op een foto het figuur van je schoonheidsidool aannemen, zo echt, dat je ( in ieder geval op papier…!!) niet meer van de echte te onderscheiden bent. ‘Shoppen’ heet dat, wat al min of meer suggereert, dat een perfect uiterlijk te koop zou zijn.
Je kunt ook bijna al je lichaamsdelen aan een revisie onderwerpen, een soort tweede kans voor je lijf, met als hoogste doel:

Jezelf ‘verbeteren’ en streven naar een ideaalbeeld, een droom….

Maar wat heb je aan een tweede lichaam als je je eerste ook al niet kon waarderen.….

Je spiegelbeeld
Als je niet blij wordt als je in de spiegel kijkt, als het moeilijk is om met je spiegelbeeld om te gaan, laat staan om het te accepteren, dan grijp je al gauw naar maatregelen buiten jezelf om. Je zoekt hulp van een expert: ‘Iemand anders zal me kunnen helpen!’.

Liever uit boeken
Of misschien ben je iemand die het liever zelf doet en staat je kast vol met boeken die allemaal op zich interessant zijn, maar die gek genoeg nog steeds geen blijvende resultaten opleveren.
Is het dan niet waar wat er in die boeken staat? Ik geloof zeker dat de boodschap van die boeken waar is, maar misschien word je wel teveel gegrepen door het eindresultaat, en vergeet je dat je daar wel eerst naartoe moet wandelen…..
Daarnaast gaan heel veel boeken over ‘prachtige’ mensen. Over tips en trucs, je beste kleuren, over do’s en don’ts om je vermeende imperfecties te camoufleren. Maar is dat voldoende…..

Je ideaalbeeld
Je ideaalbeeld lijkt vaak op dat van een ander, een idool, een perfecte vriendin of een (geshopt) plaatje uit een tijdschrift. Terwijl de eerste stap naar een kans op succes veel meer ligt in het omarmen van jezelf in de spiegel. Uiteindelijk ben jij het zelf die je daar ziet staan. Een geweldig en waardevol mens, net als alle andere mensen!

Uiteraard ga ik hiermee niet voorbij aan de mensen die geestelijk of lichamelijk lijden ervaren door hoe ze er uit zien. Maar gelukkig hoeft niet elk uiterlijk leed opgelost te worden met drastische maatregelen.
Iedere expert kan je de theorie voorhouden van hoe je zou kunnen veranderen naar je ideaalbeeld, maar uiteindelijk valt en staat alles bij het beeld dat je van jezelf hebt. Dat beeld is vaak negatief op bepaalde punten, waardoor je je mooie kanten en je kwaliteiten niet meer ziet.
En dat hoeft niet, want er zijn genoeg mensen, die niet bepaald fortuinlijk zijn met hun uiterlijk, maar die zich heel gewoon ontwikkeld hebben tot prachtige en krachtige persoonlijkheden. In mijn vorige nieuwsbrief was het Wilfried de Jong die daar over vertelde. Ontroerend in mijn ogen.

Je eigen stijl
Er zijn legio voorbeelden te bedenken van mensen die uiterlijk afwijken van de norm die de mode steeds weer voor ons bedenkt. Die mensen herkennen wie ze zijn en geven daar in hun houding en hun kleding zelf vorm aan.
Kleding, lichaamshouding, make-up en sieraden, het zijn machtige stukjes gereedschap, maar alleen als je ze op de juiste wijze weet toe te passen.
Ben je 80, maar heb je nog een paar prachtige benen en een persoonlijkheid die daar op een geweldige manier mee kan flaneren, dan steel je harten en oogst je bewondering, in plaats van dat je op je 50ste al begint te piekeren of dit nog wel kan nu je ouder wordt!
Breedte strepen maken breed, dat klopt, maar bij sommige ‘brede’ mensen is juist die streep op die heikele plek nodig om de persoonlijkheid krachtig neer te zetten.
Sommige mensen functioneren niet in kleur. Dan kan dat nog zo leuk staan, maar het mist zijn doel. Kleur is een gevoelig element in je kleding, daar moet je zorgvuldig mee om gaan.
En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te bedenken, waarbij iemands persoonlijkheid, iemands innerlijk duidelijk de boventoon voert in het uiterlijk. Alle algemene wetten en aanwijzingen ten spijt.

Boek
En dat is waar mijn nieuwe boek over gaat. Het vinden van je ‘eigen’ stijl door te herkennen wie je bent en waar jouw waarden uit bestaan. Wat is jouw meerwaarde en hoe kun je door bewust gebruik te maken van je uiterlijk je kwaliteiten en je talenten ontplooien. Denk maar aan een bloem die niet in de knop door het leven wil gaan, omdat haar volle bloei, haar unieke schoonheid haar ultieme doel is.
En wie wil er nou niet volop leven!
We zijn hard aan het werk. De vormgever, de fotograaf en de tekstschrijver zijn inmiddels ook betrokken. Het is een spannend avontuur, waarbij ik ook steeds weer nieuwe kanten van mezelf ontdek. In de volgende nieuwsbrief meer hier over.