Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie….

Hoe (on)gemakkelijk kijk je in de spiegel?

Wij hebben in ons huis op diverse plekken hele grote spiegels. Het schept ruimte in kleinere vertrekken en hoewel het ook wel een beetje ijdelheid is, zorgt het er voor, dat je jezelf te pas en te onpas tegen komt. Dat heeft nadelen, maar zeker ook voordelen.

Je moet natuurlijk wel in die spiegel willen kijken, je moet willen zien wie daar staat! Mij helpt de spiegel om te leren waarderen wat ik zie, vervolgens gebruik ik de spiegel vaak om mijn houding te oefenen en mijn proporties in kaart te brengen. Niets is zo verhelderend als het aanspannen van buik en billen, mijn rug te rechten, borst vooruit en te constateren, dat mijn benen wat aan de korte kant zijn, wat betekent, dat ik met broeken altijd wat kunstgrepen moet toepassen.

Geen lijf is hetzelfde en dat maakt elk mens uniek. “Uniek!” zullen sommigen onder jullie zeggen, noem het maar uniek, brede heupen, smalle heupen, grote borsten, kleine borsten, brede voeten, dikke knieën of spillebeentjes. Ik geef toe, sommige dingen zie je liever niet, maar de kunst om dat bij jezelf te omarmen en mooi verpakken is zeker aan te leren. Je kent vast wel iemand waarvan je kunt zeggen: “ Wouw, wat ziet die vrouw of man er geweldig uit, ondanks de lichaamsvormen toch zo’n aantrekkelijke uitstraling!”

De kunst zit hem in het durven zien van je echte schoonheid, binnenkant, buitenkant en het inzicht dit geheel zo fraai mogelijk te verpakken, waarna je met trots anderen naar je laat kijken. Helaas zijn mensen vaak teveel gefocust op tekortkomingen…

Uit mijn praktijk hier het voorbeeld van Petra, zij kwam vorig jaar bij me met onzekerheid over haar uiterlijk nadat ze was afgevallen .

Petra is een jonge vrouw, met verfijnde trekken. Een mooie gave huid, donkere ogen, mooie krachtige wenkbrauwen, prachtige tanden in een stralende glimlach en glanzend halflang donker haar. Ze heeft een prima lengte, mooie enigszins volle proporties in boezem, taille en heupen, maar….. haar benen zijn aan de stevige kant. Ze draagt vaak een ‘stevige’ donkere spijkerbroek omdat ze haar benen wil verhullen, maar zonder het te beseffen legt ze hiermee een extra accent op ‘stevigheid’. Op haar bovenlijf draagt ze graag dunne zijden bloesjes of vestjes in tere kleuren of zachte bloempatroontjes. Als ze haar haar op een staart draagt, oogt haar hoofd kleiner en smaller, waardoor de tegenstelling tussen de stevigheid van haar benen, t.o.v. de verfijning van haar hoofd en bovenlijf extra verduidelijkt word. Wat is Petra toch een mooie vrouw, maar in haar gedachten “is” zij haar benen, is zij niet meer in staat te zien hoe mooi ze feitelijk is en deze gedachte remt haar in haar functioneren, in haar vermogen voluit te leven.

Herkenbaar? Niet vreemd hoor, maar het is wel jammer voor je levensvreugde. Niks camoufleren, niks verhullen, laat zien wie je bent en wat je in huis hebt. Als je leert te omarmen wie je bent en je leert jouw persoonlijke stijl in stoffen en kleuren te herkennen, dan word je een blijer mens. Spiegels zijn ‘letterlijk’ om in te kijken, om jezelf te leren waarderen en soms is een spiegel figuurlijk, zoals in het proces van Petra, waarin ik haar spiegel mocht zijn.                                                                                                                                                                                                    In onderstaande reactie geeft Petra aan wat dit proces met haar heeft gedaan.

 

Ondanks dat ik een aantal jaar geleden al eens ergens een kleurenanalyse had gedaan, had ik nog steeds moeite met het kiezen van kleding. Anneke probeerde tijdens de bijeenkomsten een zo goed mogelijk beeld van mij te krijgen. Het leuke van dit proces is dat ik daardoor ook meer over mezelf leerde.  Wie ben ik, welke eigenschappen heb ik, wat wil ik graag bereiken, wat vind ik mooi en wat wil ik graag uitstralen. De kleding die ik tijdens de bijeenkomsten droeg, gaven ook een beeld van mij weer. Dit was voor mij een enorme eye-opener. Anneke heeft ontzettend veel kennis en kan dit met veel enthousiasme overbrengen. Ze neemt uitgebreid de tijd voor al je vragen en maakt heel concreet zichtbaar welk effect kleuren en verschillende stoffen op je uiterlijk én innerlijk hebben.  Dit alles in een ongedwongen sfeer. Ik heb mij geen moment ongemakkelijk gevoeld terwijl je je toch kwetsbaar opstelt. Naast de bekende kleurenanalyse, leerde ik van Anneke ook wat materialen, vormen, helderheid van tinten en accessoires voor je figuur en uitstraling kunnen doen en hoe je hiermee kunt spelen.  Ik weet nu hoe ik mezelf mooier en krachtiger kan kleden en stylen. Inmiddels heb ik kledingstukken gekocht die ik anders nooit uit het rek zou hebben gepakt en krijg regelmatig positieve reacties uit mijn omgeving. Het stijladvies is echt een cadeau voor jezelf. Mijn uiterlijk klopt nu met mijn innerlijk. Ik heb er meer zelfvertrouwen door gekregen en eindelijk mijn “eigen stijl” ontdekt.